26. 09. 2017

Hlavní chod

Jehněčí na divoko - letní specialita

Jehněčí na divoko - letní specialitaHlavní chod

Jehněčí maso je nejen velmi zdravé a chutné, díky tomu, že se jedná o maso z mláďat ovcí do šesti měsíců.

Jehňata se rodí v předjaří a tak jsou až do porážky krmena nejdříve pouze mateřským mlékem, potom na zelené pastvě. Chutí jehněčí trochu připomíná skopové, ale s mnohem jemnějším aroma. Proto chutná i těm, kteří skopové zrovna nemají v oblibě. Jehněčí maso můžeme upravovat klasicky pečením s česnekem anebo při přípravě použít různé čerstvé bylinky. V období porážení jehňat jsou v obchodech čerstvé bylinky běžně dostupné, případně si je můžeme vypěstovat na zahradě nebo doma v květináči. Jehněčí je křehké a šťavnaté a jeho kalorická hodnota je průměrně 1140kJ/100g, což je o něco více než hovězí maso.

Lilek s kuskusem - dietní, chutný, nabitý důležitými vitamíny

Lilek s kuskusem – dietní, chutný, nabitý důležitými vitamíny Hlavní chod

Lilek je možné konzumovat dušený, opečený, smažený v těstíčku, grilovaný teplý nebo studený, marinovaný jako salát. V každém případě je nutné lilek nechat „vypotit“ vodu, protože obsahuje velké množství vody a pokud bychom jej grilovaly bez této přípravy, nebyl by grilovaný, ale vařený díky velkému obsahu vody a navíc by mohl být hořký.

Lilek je důležitý zdroj sodíku a kyseliny listové, která dokáže vychytávat volné radikály a chrání nás před vznikem civilizačních onemocnění. Lilek je z čeledi Solanaceae (lilkovité), stejně jako brambory, rajčata anebo tabák. To znamená, že rostlina je jedovatá, jedlé jsou jen plody, zato jsou ale pro naše zdraví velmi užitečné. Je důležité, aby byl lilek čerstvý a skladovaný v chladu, je citlivý na teplotní výkyvy. Dobrý lilek je pružný a má bílá semínka. Lilek při smažení nasává hodně tuku, proto používáme zdravý panenský olivový olej.

Kuře na pomerančích – dietní kuře v netradiční úpravě

Kuře na pomerančích – dietní kuře v netradiční úpravěHlavní chod

Kuře je neodmyslitelná součást jídelníčku.

Jíme jej pečené, grilované, smažené, s nádivkou, ale my vám přinášíme neobvyklou úpravu, která vyhovuje požadavkům redukční diety a přitom chutná. Nepotřebujete žádnou přílohu jako brambory, rýži a podobně a přesto vás zasytí. Recept je na celé kuře, pokud vaříte jen pro sebe, kupte si pouze stehýnko a množství ostatních surovin je v závorkách. Jelikož jsou chutnější porce ze stehýnek, můžete místo celého kuřete koupit 4 stehýnka. Vaříte-li pro rodinu a máte-li doma hladovější strávníky (obvykle mužského pohlaví), uvařte jim ještě rýži nebo hranolky nebo kombinaci obojího.

Zapečené filé s kysaným zelím

Zapečené filé s kysaným zelímHlavní chod

Kysané zelí je kvůli svému vysokému obsahu vitamínů vhodné především v chladném období jako prevence chřipek.

Zapečené spolu s filé chutná výborně. Dobrou chuť!

Čínské hovězí maso

Čínské hovězí masoHlavní chod

Čína. Jistě si teď říkáte co je zrovinka nam číně dietního?

Na té běžné, pravé, možná nic. Jenže naše chuťové pohárky jistě potěší. A tak tu dnes máme jednu zdravě dietní variaci.

Dušené hovězí se žampiony

Dušené hovězí se žampionyHlavní chod

Něco dobrého. Něco výživného a něco dietního...

Velmi chutný a přitom časově poměrně málo náročný recept, kterým uhostíme i milou návštěvu. Pro nemilou si jistě vystačíme s balíčky sušenek s dlouhou trvanlivostí :-) Tak tedy jak na to? Připravíme si čerstvou hovězí roštěnou, bílé víno (v nouzi vezmeme zavděk i obyčejným stolním) a očistíme žampiony...

Bramborové noky s jahodami

Bramborové noky s jahodamiHlavní chod

Dají se připravit kdykoliv, jen mít v mrazáku dost jahod.

Skvělé jídlo pro mlsné jazýčky, které potěší i tu část rodiny, jenž právě váhu neřeší. Ideální je na jaře a v létě, kdy je k dostání spousta čerstvých jahod, ale bramborové noky s jahodami se dají připravit vlastně kdykoliv - jen mít v mrazáku dostatečnou zásobu tohoto chutného, dietního ovoce. Kvůli bramborovým nokům doporučujeme spíše jako lehký oběd, večer bychom si měli brambory i suroviny z nich raději odpustit. Dobrou chuť

Dietní brambory v alobalu s jogurtovým přelivem

Dietní brambory v alobalu s jogurtovým přelivemHlavní chod

Víte jak na brambory, aby v nich zůstaly všechny tělu prospěšné látky? Ponechat slupku a do trouby s nimi.

Brambory jsou pravděpodobně hned po pečivu naší nejoblíbenější přílohou. V zájmu naší štíhlé linie si z nich však uděláme jídlo hlavní a ještě k tomu výborné.

Porridge neboli ovesná kaše s ovocem

Porridge neboli ovesná kaše s ovocemHlavní chod

Ovesná kaše tak jak ji snídají povětšinou ve Velké Británii je teplým, kvalitním, dietním a v našem podání i BIO začátkem krásného dne.

Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, což je hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek, což umožní produkci vysoce hodnotných a kvalitních potravin.

Americké brambory

Americké bramboryHlavní chod

Americké brambory připravené uvedeným postupem nemusí znamenat větší kalorickou zátěž

Přestože škrob není pro hubnutí tou nejpříznivější surovinou, není nutné se bramborám vyhýbat úplně. Největší problém, respektive prohřešek proti redukční dietě je brambory omastit nebo dokonce smažit na tuku. Americké brambory připravené uvedeným postupem nemusí znamenat větší kalorickou zátěž, pokud i zde budeme myslet na střídmost. Doporučujeme servírovat k rybě, drůbeži nebo třeba k zeleninovým plackám. Rozhodně si pochutnáte.

Novinky do emailu

Chcete, aby Vám nic neuniklo? Zaregistrujte prosím váš email a 1x týdně obdržíte kompletní seznam novinek ze serveru.

Přihlášení