19. 11. 2017

Jehněčí na divoko - letní specialita

Jehněčí na divoko - letní specialitaHlavní chod

Jehněčí maso je nejen velmi zdravé a chutné, díky tomu, že se jedná o maso z mláďat ovcí do šesti měsíců.

Jehňata se rodí v předjaří a tak jsou až do porážky krmena nejdříve pouze mateřským mlékem, potom na zelené pastvě. Chutí jehněčí trochu připomíná skopové, ale s mnohem jemnějším aroma. Proto chutná i těm, kteří skopové zrovna nemají v oblibě. Jehněčí maso můžeme upravovat klasicky pečením s česnekem anebo při přípravě použít různé čerstvé bylinky. V období porážení jehňat jsou v obchodech čerstvé bylinky běžně dostupné, případně si je můžeme vypěstovat na zahradě nebo doma v květináči. Jehněčí je křehké a šťavnaté a jeho kalorická hodnota je průměrně 1140kJ/100g, což je o něco více než hovězí maso.

Jelikož jehně žije jen velmi krátkou dobu a velkochovy u nás prakticky neexistují, je jehněčí maso absolutně čisté, bez jakýchkoli jedovatých látek. Jedinou nevýhodou je poněkud vyšší cena, která se pohybuje okolo 200 korun za kilogram váhy. Je to ale rozhodně zdravější než jakékoli jiné maso, které produkují velkochovy hospodářských zvířat a drůbeže. Pokud kupujeme jehněčí, musíme počítat s tím, že na kostře zrovna moc masa není a tak budeme potřebovat o něco málo více než dvojnásobek váhy, než předepisuje recept. Pokud tedy budete podle našeho receptu připravovat čtyři porce, kupte asi 1 - 1,2 kg jehněčího. Z kostí se zbytky šlach a masa můžete připravit např. Marockou jehněčí polévku.

Jehněčí na divoko (100g masa) má energetickou hodnotu bez těstovin přibližně 2100kJ, to znamená, že i bez těstovin je to energeticky dostačující oběd. Pokud přidáme ještě 50g uvařených těstovin, je to o zhruba 300kJ více. Pokud chcete snížit počet kilojoulů, snižte množství masa. Každých 10g znamená cca 100kJ.

1 porce – 2100kJ

Suroviny:
500g masa z jehněčí kýty nebo plece
olivový olej
200g žampionů (můžeme použít např. i hlívu ústřičnou nebo jiné nepříliš aromatické houby)
1 větší cibule
4 stroužky česneku
400ml hovězího vývaru nebo 1 kostka masoxu
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce přepuštěného másla
4 kuličky nového koření a celého pepře
2 bobkové listy
3 snítky čerstvého tymiánu
sůl
čerstvě mletý pepř
1 balíček přílohových těstovin (mušle, pappardelle – lepší jsou italské, nerozvaří se)

Návod k přípravě:
Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na plátky.

Jehněčí omyjeme, nakrájíme na cca 100g kousky, osolíme a opepříme.

V hrnci rozpálíme 1 lžíci oleje a zprudka na něm maso opečeme. Jakmile je ze všech stran zatažené, vyjmeme jej, do hrnce přidáme opět lžíci oleje, zmírníme teplotu a opékáme na něm cibuli a koření za občasného promíchání, asi 5 minut, potom přidáme česnek a ještě minutu mícháme.

Zalijeme 100ml vývaru, nebo přidáme rozdrobenou kostku masoxu a 100ml vody a provaříme.

řidáme opečené maso a dusíme 1,5 hodiny, občas promícháme a podle potřeby přilijeme vývar, případně vodu.

Mezitím si očistíme žampiony a nakrájíme je na plátky. Přepustíme máslo.

Ke konci dušení si v kastrolku rozehřejeme přepuštěné máslo (postup níže) a opečeme na něm žampiony, lehce osolíme a opepříme.

Udušené maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou a minutu mícháme. Potom po částech přidáváme zbylý vývar. Provaříme, přidáme zpět maso, podle chuti dosolíme a opepříme.

Těstoviny uvaříme podle návodu.

Hotové maso přelijeme omáčkou s houbami a můžeme podávat s těstovinami a posypané čerstvou petrželovou natí.

Dobrou chuť!

Komentáře

Poslat nový komentář

CAPTCHA
Tato otázka testuje zda jste člověk a tím zamezuje automatickému odesílání spamu
Image CAPTCHA
Zadejte znaky z obrázku

Novinky do emailu

Chcete, aby Vám nic neuniklo? Zaregistrujte prosím váš email a 1x týdně obdržíte kompletní seznam novinek ze serveru.

Přihlášení