23. 11. 2017

Lilek s kuskusem - dietní, chutný, nabitý důležitými vitamíny

Lilek s kuskusem – dietní, chutný, nabitý důležitými vitamíny Hlavní chod

Lilek je možné konzumovat dušený, opečený, smažený v těstíčku, grilovaný teplý nebo studený, marinovaný jako salát. V každém případě je nutné lilek nechat „vypotit“ vodu, protože obsahuje velké množství vody a pokud bychom jej grilovaly bez této přípravy, nebyl by grilovaný, ale vařený díky velkému obsahu vody a navíc by mohl být hořký.

Lilek je důležitý zdroj sodíku a kyseliny listové, která dokáže vychytávat volné radikály a chrání nás před vznikem civilizačních onemocnění. Lilek je z čeledi Solanaceae (lilkovité), stejně jako brambory, rajčata anebo tabák. To znamená, že rostlina je jedovatá, jedlé jsou jen plody, zato jsou ale pro naše zdraví velmi užitečné. Je důležité, aby byl lilek čerstvý a skladovaný v chladu, je citlivý na teplotní výkyvy. Dobrý lilek je pružný a má bílá semínka. Lilek při smažení nasává hodně tuku, proto používáme zdravý panenský olivový olej.

Samotný lilek je hladové jídlo, moc nás nezasytí, proto jej zkombinujeme s kuskusem. Recept je nenáročný na čas i na suroviny. Hotový pokrm můžeme konzumovat teplý i studený, samotný nebo např. s ledovým salátem, ochuceným balsamikovým octem.


Suroviny:
1 menší lilek
1 červená paprika
50g kuskusu
olivový olej
sůl a koření podle chuti

Návod k přípravě:
Lilek omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky cca 1/2cm silné, osolíme z obou stran a necháme asi 5 minut „vypotit“.

Mezitím omyjeme papriku, odřízneme vršek a odstraníme semínka. Papriku nakrájíme na proužky.

Vypocený lilek otřeme do papírové utěrky nebo ubrousku a postupně opečeme na rozpáleném olivovém oleji. Opečené lilkové plátky (hotové poznáme podle toho, že začnou průhlednět) necháme na teple, na pánev vložíme papriku a mírně opečeme – nesmí zhnědnout, zhořkla by. K opečené paprice přidáme lilek, zmírníme plamen, osolíme, okořeníme a přiklopíme pánev poklicí. Dusíme, dokud zelenina není měkká.

50g kuskusu v misce smícháme s 1 lžící olivového oleje a zalijeme cca 100ml vařící vody. Přidáme dvě špetky soli, důkladně promícháme a necháme odstát, než se dodusí zelenina.

Pokrm je hotový, jakmile kuskus vsákl vodu a zelenina je měkká. Můžeme servírovat na talíři odděleně (viz obrázek) nebo vše smíchat dohromady. Pokrm můžeme konzumovat teplý nebo studený, vždy je chutný, dietní a doplní nám důležité vitamíny a minerály.

Výborný doplněk je ledový salát s balzamikovým octem, který můžeme doplnit cherry rajčátky a nebo i několika kostičkami kozího sýra nebo sýra feta.

Dobrou chuť!

Komentáře

Poslat nový komentář

CAPTCHA
Tato otázka testuje zda jste člověk a tím zamezuje automatickému odesílání spamu
Image CAPTCHA
Zadejte znaky z obrázku

Novinky do emailu

Chcete, aby Vám nic neuniklo? Zaregistrujte prosím váš email a 1x týdně obdržíte kompletní seznam novinek ze serveru.

Přihlášení