23. 11. 2017

Marocká jehněčí polévka – velmi snadné, syté, dietní a navíc levné

1 porce – 1200kj

Jehněčí maso je zdravé a chutné. Kromě klasických pochoutek, jako pečené jehněčí na česneku se špenátem, můžete z jehněčího vyzkoušet např. naše Jehněčí na divoko.  Budete-li kupovat jehněčí maso, zbyde vám stejně velký podíl kostí a šlach, jako je masa. Ze zbytků masa, kostí a odřezků můžete vykouzlit Marockou jehněčí polévku.

Je to ideální letní jídlo, příprava je velmi rychlá, surovin je málo a jídlo je syté, přitom není těžké – ideální pokrm pro letní parné dny. Zpracujete zbytky od jehněčího, které byste stejně vyhodily, za ostatní suroviny dáte dohromady sotva 80 korun a máte čtyři porce vydatné polévky. Pokud chcete udělat polévku z čistého masa, potřebujete koupit asi 400 – 500g jehněčí kýty nebo plecka – z obou je polévka vynikající a maso je v ní křehké a šťavnaté. I tak uvaříte výbornou večeři pro 4 osoby za necelých 200korun. Uvedené množství je na 4 porce polévky, která je díky masu a kuskusu sytá a nahradí tak jedno denní jídlo, např. večeři.

Suroviny:
200g libového jehněčího masa – pokud zpracováváte zbytky a kosti, budete potřebovat cca 600g – více než ¾ budou tvořit kosti
3 lžíce olivového oleje
1 větší červená cibule
1 stroužek česneku
500ml drůbežího vývaru nebo 2 kostky slepičí bujonu
několik snítek čerstvého koriandru nebo 1 lžička sušeného mletého koriandru
1 plechovka (400g) rajčat – můžete použít i čerstvá, ale je to mnohem víc práce a výsledek je tentokrát lepší s konzervou
80g kuskusu
sůl
čerstvě mletý pepř
100g baby špenátu
několik hoblinek sýra feta, lze nahradit sýrem akawi nebo podobným

Návod k přípravě:
Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek rozdrtíme

Jehněčí maso, event. kosti omyjeme. Z kostí okrájíme zbylé kousky libového masa, které ponecháme v hotové polévce.

V hrnci rozehřejme 2 lžíce oleje a zprudka na něm 3 minuty opékáme maso s kostmi. Když je maso opečené ze všech stran, vyjmeme je a do zbylého tuku se šťávou přidáme 1 lžíci oleje, zmírníme teplotu a nasypeme cibuli a česnek. Za občasného promíchání opékáme doměkka.

Přidáme koriandr a necháme asi půl minuty. Jakmile se rozvoní, přidáme rajčata a vývar (nebo rozdrobíme bujonové kostky a přilijeme 500ml vody), přiklopíme a necháme vařit 20 minut.
Pokud máme v polévce kost, vyjmeme ji.

Přisypeme kuskus a vaříme ještě 5 minut. Pokud by kuskus vsákl veškerou vodu, přilijeme trochu převařené vody a necháme ještě přejít varem.

Do hotové polévky vložíme zpět opečené kousky libového jehněčího masa, na talíři ozdobíme lístky baby špenátu a hoblinkami sýra feta.

Dobrou chuť!

Komentáře

Poslat nový komentář

CAPTCHA
Tato otázka testuje zda jste člověk a tím zamezuje automatickému odesílání spamu
Image CAPTCHA
Zadejte znaky z obrázku

Novinky do emailu

Chcete, aby Vám nic neuniklo? Zaregistrujte prosím váš email a 1x týdně obdržíte kompletní seznam novinek ze serveru.

Přihlášení