23. 11. 2017

Minestrone - dietní italská zeleninová polévka

Minestrone - dietní italská zeleninová polévkaPolévky

Minestrone je klasická zeleninová polévka, díky obsahu rozličných druhů zeleniny a luštěnin je ideální součást dietního jídelníčku.

Ačkoli je hustá, takže zasytí a nahradí tak i hlavní chod, je málo kalorická a správně poskládaná obsahuje všechny důležité složky potravy. Minestrone je polévka tisíce různých chutí, záleží na vás, z čeho ji uvaříte. Náš recept je klasická zimní Minestrone, pokud některé suroviny vynecháte, nevadí, jen dbejte na to, aby byly zastoupeny všechny základní druhy zeleniny: brambory, kořenová zelenina, listová zelenina, plodová zelenina (např. rajčata) a luštěniny. Recept na 4 – 6 porcí.

1 porce – 1700kJ
1 porce odpovídá jedné čtvrtině celkového množství. Obsahem energie je to plnohodnotné hlavní denní jídlo. Pokud chceme polévku udělat dietnější, můžeme vyměnit pancettu za olivový olej, energetická hodnota jedné porce klesne zhruba o 250kJ. Druhou energeticky nejvíce nabitou surovinou je parmazán. Pokud ho vynecháme, dostaneme se ještě o 400kJ níž. Ale – upřímně řečeno, bez pancetty a parmazánu je to jen zeleninová polévka.

Suroviny:
100g pancetty nebo jiné prorostlé sušené slaniny
olivový olej
250g brambor
2 střední mrkve
2 řapíky řapíkatého celeru
1 menší pórek
6 růžiček kapusty nebo ¼ hlávky klasické kapusty
1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 malá cuketa
150g fazolových lusků
100g špenátových listů
snítka petržele (pokud máme)
100g parmazánu
1 konzerva celých nebo krájených rajčat (v létě použijeme čerstvá, ta, která koupíme v zimě, nemají žádnou chuť, konzervovaná jsou lepší)
50g těstovin (mušle nebo farfalle – lepší jsou italské, nerozvaří se)


Návod k přípravě:
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.
Pancettu nakrájíme na kostičky.
Brambory a  mrkev nakrájíme na kostičky cca 1cm, řapíkatý celer oloupeme a nakrájíme na plátky, pórek omyjeme a nakrájíme na plátky. Kapustu nakrouháme na nudličky.

Opláchneme špenát, fazolové lusky a cuketu omyjeme a nakrájíme i se slupkou na plátky.

V hrnci rozpálíme trochu olivového oleje (cca 2 - 3 lžičky) a vložíme pancettu. Opékáme, dokud nezprůhlední. Pak přidáme cibuli a česnek a necháme 3 – 5 minut zesklovatět. Poté vložíme nakrájené brambory, mrkev, pórek, celer a kapustu a podusíme asi 3 minuty, dokud se zelenina nerozvoní. Do hrnce s podušenou zeleninou vložíme špenát, cuketu a fazolové lusky a zalijeme cca 1,5 litru vody. Zelenina musí být ponořená a ještě musí zůstat voda pro uvaření těstovin, ale příliš mnoho vody polévku příliš naředí. Můžeme použít také zeleninový vývar, ale pozor, bujonové kostky obsahují glutamát, což není zrovna moc zdravé. Přisolíme jen velmi málo, protože pancetta je slaná. Vaříme 10 minut, pak přidáme konzervu rajčat a těstoviny a promícháme. Můžeme přidat snítku petržele, pokud máme. Vaříme, dokud nejsou těstoviny uvařené, asi 8 – 10 minut (al dente = na skus). Hotovou polévku můžeme podle chuti dosolit a opepřit. Nejdříve ochutnáme, protože použitá zelenina je chuťově výrazná a mnozí ani pepř nebudou potřebovat.

Hotovou polévku na talíři posypeme nastrouhaným parmazánem.


Dobrou chuť!

Komentáře

Poslat nový komentář

CAPTCHA
Tato otázka testuje zda jste člověk a tím zamezuje automatickému odesílání spamu
Image CAPTCHA
Zadejte znaky z obrázku

Novinky do emailu

Chcete, aby Vám nic neuniklo? Zaregistrujte prosím váš email a 1x týdně obdržíte kompletní seznam novinek ze serveru.

Přihlášení