23. 11. 2017

Jak nahradit bílý cukr při slazení?

Jak nahradit bílý cukr při slazení?Tipy k vaření

Cukr. No dámy ruku na srdce. Která z nás nemá ráda sladké.

Ano, ano i vyjímky se jistě najdou ovšem ty zřejmě nebudou hledat inspiraci na serveru o zdravém životním stylu že?



Bílý cukr má vliv na oslabení obranyschopnosti organismu, protože překyseluje krev, ochuzuje tělo o minerální látky a přispívá k množení bakterií a vytváření zánětů. Oslabuje imunitu, přetěžuje slinivku, přispívá k obezitě. Umělá sladidla našemu zdraví také neprospívají, ale nebojte se, o sladkou chuť pokrmů se ošidit nemusíte- existují totiž přírodní sladidla.

Med
Toto přírodní sladidlo má vysoký obsah minerálů a zdraví prospěšných látek. Obsahuje železo, zinek, mangan, jod, vitaminy B2, B6, C pantothenovou kyselinu, biotin. Pomáhá při nachlazení, uklidňuje nervy a posiluje celý organismus. Med je mnohem zdravějším zdrojem energie než rafinovaný cukr. Na rozdíl od něj obsahuje glukózu, takzvaný hroznový cukr a navíc ještě některé vitaminy, draslík, enzymy a baktericidní látky. Tyto složky však zůstanou zachovány pouze do 40 °C. Med by se proto neměl zahřívat na vyšší teplotu, ochucujeme jím tedy zchladlé čaje a pokrmy. Dá se jím osladit spousta jídel- pudinky, krupičné kaše, jogurty, koktejly, ovocné směsi, ale i klasické pokrmy jako například rajské omáčky, dušené zelí, salátové zálivky.

Marmelády a sušené ovoce
Při přípravě moučníků a dezertů můžeme k oslazení použít také varem zahuštěné šťávy z ovoce. Používáme ale pouze takové, které jsou vyrobeny bez přidání cukru či umělých sladidel. Sušení ovoce je nejpřirozenější způsob konzervace. Poté se dá uvařit či umixovat a použít ke slazení pokrmů.

Javorový sirup
Javorový sirup je přírodní produkt, které se získává z čisté javorové mízy. Obsahuje cukr, který nejde přímo do krve, ale je vstřebáván střevními stěnami, takže nezatěžuje slinivku tak jako cukr. Kromě vody obsahuje sacharidy (90 procent sacharózy a 10 procent hexózy, fruktózy a glukózy), minerály (vápník, hořčík, zinek, železo), menší množství vitaminů a organické kyseliny. Je výborný na palačinkách, vaflích, toustech, sušenkách, připravují se z nejrůznější cukrovinky, lízátka, bonbony, používá se na dezerty, do perníků a dortů.

Karob
Karob je dužnina svatojánského stromu rozemletá na prášek, která slouží jako náhrada kakaa v různých pokrmech- čokoládě, zákusků, koláčů, dortů. Neobsahuje dráždivé látky, pro které je kakao pro mnoho lidí nepoživatelné, ale přirozený cukr, vitaminy skupiny B, 3x více vápníku než mléko, hořčík, železo, mangan, měď. Je přirozeně sladký, takže pokrmy z něj připravované nevyžadují doslazování cukrem (má 46% přirozeného cukru), je bohatým zdrojem vlákniny (pektinu) a oproti kakau má méně kalorií a mnohokrát méně tuku.

Obilný slad
Obilný slad tvoří za tlaku a teploty přeměněná obilná zrna. Je druh sladidla s maximálním obsahem polysacharidů vznikajících z obilí za pomoci fermentace bez přídavku cukru. Slad obsahuje sodík, draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor, udržuje v rovině krevní cukry a šetří slinivku, protože na rozdíl od cukru nepřechází rychle do krve.

Amasaké
Amasaké se připravuje z uvařených obilovin, nejčastěji z jáhel, rýže či ovsa, s přidáním fermentovací složky. Nechají se fermentovat a když zesládnou, znovu se ohřejí a proces je ukončen. Tento tradiční japonský pokrm neobsahuje jednoduchý cukr, umělé přísady, ani konzervační látky. Má mnoho enzymů podporujících trávení a vstřebávání důležitých živin do těla, cukry a tuky se lépe vstřebávají místo aby se ukládaly v těle do tuků. Amasaké se konzumuje buď přímo nebo se dá ředit vodou, čímž vzniká náhražka sladkého mléka nebo pudinků. Připravují se z něj koktejly, kaše, dezerty.

(uveřejněno ve spolupráci s www.victorie.cz)

Komentáře

isomalt

Výborná náhražka běžného cukru je také isomalt - http://www.isomalt.cz
Má sice nižší sladivost než cukr, ale méně kalorií, je vhodný i prodiabetiky a velkou výhodou je, že nekazí zuby. V kuchyni se dá všestranně využít.

Maltitol

Ahoj, super článek. Bílý cukr už nepoužívám dlouho. Objevila jsem maltitol a jsem plně spokojená - má nízký GI, sladivost jao cukr a výborně se rozmíchá. Navíc o polovinu míň kalorií! Více informací o něm najdete tady http://maltitol.cz/

Sladidlo

Děkuji za tipy!!Je dobré to vědět, mě to bohužel moc nepomůže, jelikož jsem diabetik a můžu sladit jen sladidlem, ale třeba někdy někomu poradím. Za mě je super náhražka cukru sladidlo SlaDIA, je se stévií a sukralozou, chuťově výborné, nízkokalorické, fakt mě mile překvapilo.

Poslat nový komentář

CAPTCHA
Tato otázka testuje zda jste člověk a tím zamezuje automatickému odesílání spamu
Image CAPTCHA
Zadejte znaky z obrázku

Novinky do emailu

Chcete, aby Vám nic neuniklo? Zaregistrujte prosím váš email a 1x týdně obdržíte kompletní seznam novinek ze serveru.

Přihlášení