26. 09. 2017

Tipy pro nákup a úpravu dietních pokrmů

Tipy pro nákup a úpravu dietních pokrmůTipy

Pro jednodušší nákupy naše Tipy

Před nákupem potravin je rozumné předem si napsat, co budeme potřebovat na přípravu jídla, abychom nepodlehli pokušení a domů si nepřinesli několik kalorických bomb. Hlavní jídla bychom měli konzumovat na stejném,předem určeném místě – pak nás na jiných místech jíst nenapadne.

Vychutnávejte jídlo a nenechávejte se při něm vyrušovat. Televize, rádio, čtení nebo rozhovor svádějí k nekontrolovatelnému příjmu potravy. Je lepší se soustředit na to, jak se pomalu nasycujeme. A to chce svůj čas. Nějakou chvíli trvá, než pocítíte, že jste nasyceni. Pocit nasycení u člověka nastává ve vztahu k množství potravy s malým zpožděním. Čím pomaleji jíme, tím se pocit nasycení dostaví dříve. Po požití prvních soust můžeme chvíli počkat, abychom si uvědomili, že jsme něco snědli.

*Každé sousto alespoň 10x rozkousejte. 
*Během jídla můžete několikrát položit příbor. 
*Nápoje a polévky podržte chvíli v ústech, než je spolknete. 
*Dříve než vložíte sousto do úst, můžete je na talíři ještě rozpůlit. 
*Délku hlavního jídla by jste měli protáhnout na 20 minut.

Museli jste jako děti sníst vše co jste měli na talíři? Dnes si to už nemusíte přikazovat.Často vede právě dojídání zbytků k problémům s nadváhou. Klidně si řekněte: „Již nemohu, jsem sta.“

Jeze pravidelně minimálně šestkrát denně (malé porce ! – nejlépe po dvou hodinách a to i když právě hlad nemáte). 
Nikdy jídlo nevynechávejte . Mezi jídly nikdy neuždibujte. Ke svačině koncem odpoledne je přijatelné případné lehké jídlo, pokud se tím odlehčí večeře. Strava musí být vyvážená a pestrá. 
Alimentární bilance tří základních živin (glycidy , lipidy a proteiny) musí být denně v rovnováze, ale každé jídlo musí povinně obsahovat glycidy a proteiny. Snídaně má být soustředěná na dobré glycidy, s nevelkým množstvím tuků. Omezte spotřebu saturovaných tuků (tučné maso, uzeniny, máslo, úplné mléčné výrobky) ve prospěch rybích tuků a olivového, slunečnicového nebo jiného oleje. Vyhněte se slazeným nápojům. 
Za den konzumujte nanejvýš skleničku vína a nebo malé pivo.Vyhněte se příliš silné kávě.Zvykněte si pít kávu bez kofeinu.

PROTEINY jsou látky obsazené v četných potravinách živočišného a rostlinného původu. Nacházíme je v mase, rybách , vejcích mléčných výrobcích (i nízkotučných) v luštěninách , v potravinách s vlákninou a v jistých sojových produktech. Jsou pro organismus nezbytné a netloustne se po nich.

GLYCIDY neboli sacharidy jsou látky metabolizující se v glukózu. Nacházíme je v potravinách se sladkou chutí – ovoce , med , anebo v podobě amidonu ve škrobovinách – luštěniny , mouky , kořeny, hlízy, obiloviny a jejich produkty. Glycidy se nyní dělí podle schopnosti zvyšovat hladinu cukru v krvi měřené glykemickým indexem.

LIPIDY jsou látky původu jak živočišného, tak rostlinného. Jsou to mastné kyseliny obsažené v masech, uzeninách, rybách, mléčných výrobcích nebo olejích.
Některé mastné kyseliny přispívají ke zvýšení hladiny cholesterolu (tučná masa a uzeniny , mléčné výrobky , palmový olej) jiné přispívají naopak k jejímu snížení –olivový olej, ovoce, olejoviny, čokoláda .

POTRAVINOVÉ VLÁKNINY jsou neenergetické substráty obsažené v potravinách s nízkým glykemickým indexem - čerstvá zelenina (salát, čekanka, pórek, špenát, fazolové lusky…), ale významné množství jich obsahují i některé druhy sušené zeleniny, ovoce a nemleté obiloviny. Vzhledem k jejich nutričnímu významu a k jejich pomoci v hubnutí je jich třeba konzumovat hodně!

Gastroenterologové jsou toho názoru, že jsou jisté vlákniny schopny chránit tračník a konečník před četnými riziky, především před rakovinami zažívacího ústrojí. V posledních desetiletích se zvýšení životní úrovně v průmyslových zemích projevilo podstatným snížením příjímáním vláknin. 
Francouzi nyní přijímají méně než 20g vláknin denně, Američané méně než 10g, ačkoliv denní žádoucí dávka je 30 – 50g!

zdroj: www.chytrazena.cz

Komentáře

Poslat nový komentář

CAPTCHA
Tato otázka testuje zda jste člověk a tím zamezuje automatickému odesílání spamu
Image CAPTCHA
Zadejte znaky z obrázku

Novinky do emailu

Chcete, aby Vám nic neuniklo? Zaregistrujte prosím váš email a 1x týdně obdržíte kompletní seznam novinek ze serveru.

Přihlášení