26. 09. 2017

Jak zhubnout a zůstat štíhlá? - Dávejte pozor, co jíte

Jak zhubnout a zůstat štíhlá? - Dávejte pozor, co jíteUdržet linii

Před čtyřmi týdny jsme vám slíbili šest jednoduchých pravidel, která změní váš životní styl, a vy nejen zhubnete, ale pokud je budete dodržovat, zůstanete štíhlá.

Už žádné jo-jo efekty, žádné trápení, prostě a jednoduše se z vás stane někdo jiný. První čtyři týdny byly pohodlné a lehké.

Pořádně rozkousat každé jídlo, chodit pěšky místo používání výtahu a autobusu, nenakládat si obří porce a nedojídat, když nemáte hlad. Trochu těžší pro nás bylo nechat na talíři to, co nám chutná a nenacpat to do břicha, přestože už nemáme hlad – je to přece tak chutné – a také přestat sladit a pít slazené nápoje bylo trochu těžší, ale kdo to zvládl, udělal velký krok dopředu ke štíhlejší postavě. Možná, že to dosud nebylo nic nového a všechna pravidla dodržujete.

Dnes to bude trochu těžší. Musíme se zamyslet nad tím, CO vlastně jíme.

5.Týden – Vynechte sladká jídla a omezte jídla s vysokým glykemickým indexem!

Glykemický index je hodnota, která nám říká, jak rychle naše tělo využije glukózu, obsaženou v potravě. Pokud je ve formě běžného cukru (sacharózy), je to opravdu fofr a glykemický index je vysokánský.  Hladina glukózy v cukru je proměnlivá, díky příjmu potravy a hormonu inzulinu. Jakmile stoupne, slinivka břišní vyloučí inzulin a ten se postará o využití glukózy buňkami organismu. Tím hladina glukózy v krvi opět poklesne a dostaví se pocit hladu. Čím vyšší je GI, tím více inzulinu se uvolní a tím rychleji je krevní cukr transportován do buněk. Čistá glukóza má glykemický index roven 100. Jestliže např. celozrnný chléb má hodnotu GI okolo 60, znamená to, že tělu trvá dvakrát delší dobu, než glukózu v něm obsaženou využije a my nemáme pocit hladu. Hodnota glykemického indexu závisí nejen na množství glukózy, ale také na poměru tří základních živin: bílkovin, tuků a cukrů a také na způsobu zpracování dané potraviny.  Např. syrové jablko má vyšší GI než pečené jablko.  Vypadá to sice složitě, ale je to jednoduché, vyřaďte z pravidelné konzumace buchty, křupavé croissanty, sladké pečivo a moučníky vůbec. Spojení sacharózy a polysacharidů je opravdu zrádné.  Můžete si obstarat tabulku hodnot GI, ale úplně postačí, když vynecháte ze svého jídelníčku bílou mouku a výrobky z ní a sladkosti. Používejte zdravý rozum. Bílý rohlík má stejný GI jako čistý cukr (sacharóza) a jako brambory či bramborová kaše – a co myslíte, co vás lépe zasytí, z čeho si vaše tělo vezme důležité látky? Bílý rohlík obsahuje hlavně škroby a vodu. Nejsou v něm žádné vitaminy ani minerály, protože obilné zrno přišlo o své slupky. Cukr vám sice dodá rychlou energii, ale najíte se ho? Nepoleze vám krkem, kdybyste ho měly sníst čtvrt kila? Naproti tomu tejné množství brambor vám dodá vitaminy skupiny B, vlákninu, sacharidy, bílkoviny, vlákninu, draslík. Vitamin C mají hlavně čerstvě nakopané brambory, vařením se jeho množství snižuje, protože je ve vodě rozpustný. Nejvíce vitaminu C je uchováno v čerstvých pečených bramborách.  Takže zdravý rozum vždy napoví, co je pro naše zdraví dobré.

Úkol pro tento týden tedy zní: Dvakrát měř (mysli) jednou jez!

Příští týden budeme pro vás mít poslední radu, těšíme se na shledanou a přejeme krásný sluníčkový týden!

Komentáře

Poslat nový komentář

CAPTCHA
Tato otázka testuje zda jste člověk a tím zamezuje automatickému odesílání spamu
Image CAPTCHA
Zadejte znaky z obrázku

Novinky do emailu

Chcete, aby Vám nic neuniklo? Zaregistrujte prosím váš email a 1x týdně obdržíte kompletní seznam novinek ze serveru.

Přihlášení