14. 06. 2024

Chcete zhubnout? Naučte se vařit jinak!

Jednou z cest, jak se dobrat ke zdravějšímu a zároveň pro hubnutí vhodnějšímu vaření, je vzdát se spousty koření, průmyslově vyráběných dochucovadel, dresinků a majonéz. Také bychom měli omezit nebo ze svého jídelníčku zcela vyškrtnout již hotová jídla a polévky. Platí to i o smetaně, máslu, tučných sýrech a uzeninách - chuť se v jídle váže na tuky, a proto jíme jídel s těmito ingrediencemi tolik.

Zpočátku si všechny suroviny odvažujte. Nezkoušejte vysílat k rodině výhružky, že od teď se bude jíst zdravě, ale naopak, zavádějte změněná jídla do jejich jídelníčku postupně. Plánujte dopředu a kupujte jen potraviny, které využijete.

Maso jen libové, příloh málo
Záleží samozřejmě i na konkrétních surovinách a způsobu přípravy. Dá se to ukázat třeba na drůbežím mase. Nemusíte zůstávat jen u prsíček. Klidně použijte maso ze stehen, ale zbavte ho tuku i kůže.

Hovězí používejte k přípravě pokrmů jen někdy a vepřové ještě méně. Pokud možno úplně vynechte vnitřnosti, maso nijak neobalujte ani nesmažte. Výrazně omezte množství příloh, jezte zeleninu, zelené fazolky, občas rýži, brambory, těstoviny. Dbejte, abyste přílohy nerozvařili, dostali byste po nich moc brzy hlad.

Několikrát týdně bychom měli konzumovat rybu. Dávejte přednost méně tučným a také při přípravě dávejte přednost vaření či dušení před smažením či pečením. Se solí a kořením to nepřehánějte.

Pozor také na zapékání se sýrem či smetanou, ty mohou mít více energie než ono maso či pečené brambory. Stejně tak jsou kalorickou bombou smetanové či sýrové omáčky. Nahraďte je zeleninovými, které připravíte z podušených surovin. Maso si můžete dát i se studenou omáčkou - z jogurtu s čerstvými bylinkami, který lehce osolíte.

Podobně jako s omáčkami zacházejte s polévkami. Pozor na jíšku. Dávejte si buď polévku, nebo hlavní jídlo. Jednoho jídla vařte jen podle počtu porcí. Nebudou zůstávat "zbytky na večeři".

Když se občas vydáte na večeři do restaurace, nemusí to být problém. Ale nepřejídejte se a nepijte moc alkoholu. Druhý den si pak udělejte odlehčený třeba i zeleninovým salátem coby obědem.

Mléčné výrobky jsou při hubnutí výborným pomocníkem 
Obsahují bílkoviny, které zaženou hlad, a ještě pomáhají shazovat kila. Hlídejte si však obsah tuků, zejména u sýrů. U jogurtů či tvarohových dezertů zase kolik v nich je cukrů. Na hlad je lepší bílý jogurt, případně s kousky ovoce. 
Sladké mléčné výrobky jezte raději jen k snídani nebo dopolední svačině, odpoledne už jen výjimečně. 
Dobrou volbou pro hubnutí jsou sýry typu Cottage nebo tvaroh, případně nízkotučný eidam či odlehčená verze sýrů typu Lučina. Můžete je jíst s tmavým pečivem, samotné nebo si je přidat do salátů.

 

Zdroj: www.idnes.cz

Komentáře

Poslat nový komentář

CAPTCHA
Tato otázka testuje zda jste člověk a tím zamezuje automatickému odesílání spamu
Image CAPTCHA
Zadejte znaky z obrázku

Novinky do emailu

Chcete, aby Vám nic neuniklo? Zaregistrujte prosím váš email a 1x týdně obdržíte kompletní seznam novinek ze serveru.

Přihlášení