Hlavní chod
Jehněčí na divoko - letní specialita
Jehněčí maso je nejen velmi zdravé a chutné, díky tomu, že se jedná o maso z mláďat ovcí do šesti měsíců.
Jehňata se rodí v předjaří a tak jsou až do porážky krmena nejdříve pouze mateřským mlékem, potom na zelené pastvě. Chutí jehněčí trochu připomíná skopové, ale s mnohem jemnějším aroma. Proto chutná i těm, kteří skopové zrovna nemají v oblibě. Jehněčí maso můžeme upravovat klasicky pečením s česnekem anebo při přípravě použít různé čerstvé bylinky. V období porážení jehňat jsou v obchodech čerstvé bylinky běžně dostupné, případně si je můžeme vypěstovat na zahradě nebo doma v květináči. Jehněčí je křehké a šťavnaté a jeho kalorická hodnota je průměrně 1140kJ/100g, což je o něco více než hovězí maso.
Lilek s kuskusem - dietní, chutný, nabitý důležitými vitamíny
Lilek je možné konzumovat dušený, opečený, smažený v těstíčku, grilovaný teplý nebo studený, marinovaný jako salát. V každém případě je nutné lilek nechat „vypotit“ vodu, protože obsahuje velké množství vody a pokud bychom jej grilovaly bez této přípravy, nebyl by grilovaný, ale vařený díky velkému obsahu vody a navíc by mohl být hořký.
Lilek je důležitý zdroj sodíku a kyseliny listové, která dokáže vychytávat volné radikály a chrání nás před vznikem civilizačních onemocnění. Lilek je z čeledi Solanaceae (lilkovité), stejně jako brambory, rajčata anebo tabák. To znamená, že rostlina je jedovatá, jedlé jsou jen plody, zato jsou ale pro naše zdraví velmi užitečné. Je důležité, aby byl lilek čerstvý a skladovaný v chladu, je citlivý na teplotní výkyvy. Dobrý lilek je pružný a má bílá semínka. Lilek při smažení nasává hodně tuku, proto používáme zdravý panenský olivový olej.
Kuře na pomerančích – dietní kuře v netradiční úpravě
Kuře je neodmyslitelná součást jídelníčku.
Jíme jej pečené, grilované, smažené, s nádivkou, ale my vám přinášíme neobvyklou úpravu, která vyhovuje požadavkům redukční diety a přitom chutná. Nepotřebujete žádnou přílohu jako brambory, rýži a podobně a přesto vás zasytí. Recept je na celé kuře, pokud vaříte jen pro sebe, kupte si pouze stehýnko a množství ostatních surovin je v závorkách. Jelikož jsou chutnější porce ze stehýnek, můžete místo celého kuřete koupit 4 stehýnka. Vaříte-li pro rodinu a máte-li doma hladovější strávníky (obvykle mužského pohlaví), uvařte jim ještě rýži nebo hranolky nebo kombinaci obojího.