Kuře na pomerančích – dietní kuře v netradiční úpravě
Kuře je neodmyslitelná součást jídelníčku.
Jíme jej pečené, grilované, smažené, s nádivkou, ale my vám přinášíme neobvyklou úpravu, která vyhovuje požadavkům redukční diety a přitom chutná. Nepotřebujete žádnou přílohu jako brambory, rýži a podobně a přesto vás zasytí. Recept je na celé kuře, pokud vaříte jen pro sebe, kupte si pouze stehýnko a množství ostatních surovin je v závorkách. Jelikož jsou chutnější porce ze stehýnek, můžete místo celého kuřete koupit 4 stehýnka. Vaříte-li pro rodinu a máte-li doma hladovější strávníky (obvykle mužského pohlaví), uvařte jim ještě rýži nebo hranolky nebo kombinaci obojího.
Suroviny:
1 kuře (1 kuřecí stehýnko)
40g másla (15g)
1,5 lžíce cukru krupice nebo krystal (1/2 lžíce)
1 lžička nastrouhané kůry z pomeranče (1/3 lžičky)
2 větší pomeranče (1/2 většího nebo 1 malý)
2 dl bílého dezertního vína (0,75 dl) pokud použijeme bílé víno, dáme o polovinu více cukru
2 lžíce kečupu (1/2 lžíce)
Návod k přípravě:
Kuře omyjeme, naporcujeme, osolíme a upečeme na másle.
Pomeranče důkladně omyjeme teplou vodou, osušíme a nastrouháme vrchní (oranžovou) vrstvu kůry. Pak je oloupeme a nakrájíme na plátky.
Když je kuře upečené, rozpálíme suchou pánev s nepřilnavým povrchem a nasypeme do ní cukr. Opatrně mícháme, abychom cukr ani sebe nespálili. Jakmile cukr zhnědne (zkaramelizuje), sundáme z ploténky, opatrně přilijeme víno, přidáme nastrouhanou kůru a kečup, pořádně promícháme a krátce provaříme. Nakrájené plátky pomeranče vložíme do omáčky a necháme prohřát.
Porci kuřete obložíme plátky pomeranče, které polijeme omáčkou. Výborné a dietní kuře je hotové.
Dobrou chuť!
Komentáře
Poslat nový komentář