Římský salát s polentou
Musíte pro římský salát do Říma? Kdepak.
Zdravý, chutný salát jako příloha nebo samostatné jídlo ze surovin, většinou již běžně dostupných i u nás. Dobrou chuť.Příprava: 30 minut + 30 minut pečení
- 2 římské saláty
- 20-25 cherry rajčátek
- sůl a mletý pepř
- olivový olej
- 1 váleček polenty
- 200 g kozího sýra
- 50 g piniových jadérek
- několik květů lichořeřišnice na ozdobu
Na zálivku:
- 6 lžic olivového oleje
- 3 lžíce jablečného octa
- 1 lžička kremžské nebo celozrnné hořčice
- sůl a mletý pepř
- 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
1. Listy salátu omyjeme a osušíme. Několik jich ponecháme celých, zbylé natrháme na menší kousky.
2. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Rajčata omyjeme, osušíme a na plechu zakapeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi půl hodiny, dokud slupka nepopraská. Potom je osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Piniová jadérka nasucho opražíme.
3. Polentu nakrájíme na plátky a opečeme z obou stran pod grilem. Potřeme olejem a navrch poklademe kozím sýrem a pečeme, dokud se nezačnou tvořit puchýřky. Mísu nebo talíře vyložíme celými listy salátu, pak jeho kousky a rajčaty, posypeme opraženými piniovými oříšky, zakápneme zálivkou a obložíme opečenou polentou se sýrem. Salát dozdobíme květy řeřichy.
PRO 4 OSOBY
Komentáře
Poslat nový komentář