Celozrnné, vícezrnné a bílé pečivo - mýty a fakta
Bílé pečivo je bezesporu strašák pro redukční diety. Má vysoký glykemický index ( po konzumaci se brzy dostaví hlad) a obsahuje jen velmi málo vlákniny, kterou potřebujeme pro správné trávení. Celozrnná mouka na rozdíl od bílé mouky má zachovány všechny součásti zrn, tzn. otruby ( oplodí a osemení), endospermu ( jádro, obsahující škrob a bílkoviny) a klíčku. Celozrnná mouka tak obsahuje mnohem více vlákniny, vitaminů B, D a E, enzymů, minerálních látek a stopových prvků – o které je bílá mouka ochuzena. Vyšší obsah vlákniny nás zasytí na delší dobu, navíc působí jako prevence civilizačních chorob trávicí soustavy, jako je zácpa či rakovina tlustého střeva.
Jak je na tom ale celozrnné pečivo v našich obchodech? Správné celozrnné pečivo má obsahovat alespoň 80% celozrnné mouky. Pokud je na obalu uvedena na prvním místě pšeničná mouka a až na druhém a dalších místech celozrnná, nejedná se o celozrnné pečivo. Pokud je takový výrobek označen názvem celozrnný, jedná se o klamavou reklamu. Vícezrnné pečivo by mělo obsahovat alespoň 5% jiných obilovin než žita a pšenice, např. olejniny a luštěniny. Zároveň nejtmavší chléb nemusí být nejzdravější – výrobci ve snaze nalákat nás na jejich výrobky obarvují pečivo karamelem nebo čekankou. Takže krásně tmavý chléb, ze kterého vykukuje pár celých zrn čehosi nás může pěkně napálit. Jak se v tom vyznat? Přinášíme vám přehled obsahových látek a energetické hodnoty pečiva, vztažené vždy na 100 g hmotnosti výrobku.
Druh pečiva |
Žitný chléb |
Žitný chléb |
Pšeničný chléb |
Pšeničný chléb |
Bílé pečivo |
Bílé pečivo |
celozrnný |
normální |
celozrnný |
normální |
houska |
karlovarský rohlík |
|
Energetická hodnota (kJ) |
808 |
904 |
1440 |
967 |
1231 |
1633 |
Tuk ( g) |
1,2 |
1 |
2,7 |
1,5 |
3,6 |
16,8 |
Bílkoviny (g) |
6,8 |
6,2 |
11,5 |
7,6 |
9,5 |
7,4 |
Sacharidy (g) |
38,8 |
45,7 |
67,3 |
46,7 |
54,2 |
52,4 |
Vláknina (g) |
8,2 |
6,5 |
8,4 |
2,3 |
1,1 |
1,1 |
Jak vidno, pokud jen zaměníme bílé pečivo za celozrnný pšeničný chléb, moc si nepomůžeme. Dostaneme sice více vlákniny, ale jeho energetická hodnota je vysoká, dokonce vyšší než u obyčejného chleba. Nejpříznivější pro nás z hlediska zdravé výživy i redukční diety je celozrnný žitný chléb. Pokud nám celozrnné výrobky nechutnají, je dobrou alternativou normální žitný chléb. Výrobkům z bílé mouky bychom se měli vyhnout, obsahují příliš sacharidů a málo vlákniny ( s výjimkou celozrnných) a jejich glykemický index je vysoký, takže po nich dostaneme brzy zase hlad. A na závěr ještě doporučení: Pokud pekárna u nebalených výrobků neuvádí z čeho jsou vyrobeny, tak je nekupujme. Naštěstí dnes je situace docela slušná, pokud pátráme po obsahu, nejsme odkázáni jen na balené pečivo, dokonce i supermarkety uvádějí u chleba, z jaké je suroviny. Takže si můžeme pochutnat na křupavém celozrnném dalamánku. Dobrou chuť!
Komentáře
Poslat nový komentář