Chci zdravě hubnout v roce 2012 - Den Dvacátý první 22.ledna
Milé dámy,
opět vám dnes přinášíme program zdravého hubnutí ve třech variantách: Light a Medium varianta mají aerobní den, Hard varianta dnes tvaruje postavu.
Pokud jste si včera zakoupila doporučený kousek zázvoru a zatím nemáte žádnou zkušenost se zázvorovým čajem, doporučujeme následující postup: Malý kousek zázvoru nakrájejte na co nejmenší kousky a vložte je do hrnečku. Zalijte vroucí vodou a nechte cca 10 minut vylouhovat. Čaj nemusíte cedit, než ho teplý vypijete, vylouhuje se tak akorát. Podle chuti přidejte med a citron, nejsou nutné. Pokud máte sítko na čaj, můžete zázvor nastrouhat a nechat vylouhovat v sítku. Čím déle budete zázvor louhovat, tím bude čaj aromatičtější a také účinnější. Obsahuje totiž 640 různých látek, zejména aromatické silice, které mu propůjčují charakteristickou vůni.
Pozor na silnou aromatickou chuť čaje. Zázvor má díky aromatickým silicím silnou vůni a připravený čaj může mít až štiplavou chuť. Zázvor podporuje tvorbu slin, trávení, pomáhá proti nevolnostem, včetně cestovní nevolnosti. Některé zdroje uvádí, že má preventivní účinek proti rakovině, což je pravděpodobně způsobeno celkovým posílením imunitního systému a celkovou stimulací organismu. Zázvor také působí jako afrodisiakum. Neobávejte se povzbuzujících účinků čaje, usínat se vám po něm bude krásně. Pro používání zázvoru v těhotenství není dostatek seriózních údajů, proto jej těhotným nedoporučujeme.
Čím je ale zázvor prospěšný právě v tomto období? Nacházíme se zhruba v polovině zimy a díky nepříznivému, nezvykle teplému počasí, kolem nás bují spousta virů a bakterií, které by v mrazivém vzduchu nepřežily. Zázvor nám může pomoci díky svým antibakteriálním a protizánětlivým účinkům v boji s těmito mikroorganismy. Zázvor posiluje imunitní systém a proto je dobrou prevencí chřipky a nachlazení. Zázvor je účinný, i pokud jste již onemocněli chřipkou nebo nachlazením, protože příznivě ovlivňuje jejich průběh. Urychluje uzdravování a odstraňuje nebo zmírňuje bolest hlavy, která nachlazení a chřipku zpravidla provází.
Pokud si zázvorový čaj oblíbíte, můžete jej popíjet každý den, jeden hrneček denně je optimální.
Zázvor je součástí mnoha orientálních kořenících směsí – vyzkoušejte některé, např. kořenící směs Garam Másala nebo ostřejší Tandoori másala. Můžete je použít jak na maso, tak ryby, dokonce i k okořenění zeleniny.
Light varianta
AEROBNÍ DEN
Snídaně
Jezte, na co máte chuť kromě sladkostí a tučných jídel
Jezte pomalu
Přestaňte jíst, jakmile se dostaví pocit sytosti
Vypijte půl litru ovocného čaje nebo kávy, ale bez cukru. Mléko si dejte podle chuti – polotučné nebo plnotučné, jak je vám libo.
Přesnídávka
Ovoce nebo zelenina
Oběd
Díky blížícímu se novoluní doporučujeme lehký oběd, sestávající ze spousty zeleniny a menší porce masa, nebo maso vynechte úplně.
Svačina
Nízkotučný tvaroh nebo jogurt nebo müsli tyčinka
Večeře
Celozrnné pečivo, šunka, sýr, zelenina, vajíčko nebo jen zeleninový salát – podle toho, co jste měly k obědu a také samozřejmě podle chuti
Těchto pět jídel rozložte rovnoměrně do celého dne. Pokud vaše pohybová aktivita bude večer, dejte si večeři dříve, nejpozději 2 hodiny před cvičením a prohoďte večeři se svačinou nebo posuňte svačinu tak, aby byla nejméně 2 hodiny před cvičením.
Pitný režim
Za celý den vypijte přibližně 3 litry neslazených tekutin (podle vaší skutečné potřeby, jak jsme psali dříve). Dvě třetiny tohoto množství by měla být čistá voda. Minerálka maximálně jedna třetina množství. Dva litry vypijte nejdéle do osmi hodin po probuzení, takže pokud vstáváte v 6 hodin, dva litry vypijte do 14hod. Černá káva a černý čaj se nepočítají, protože organismus odvodňují. Část vody můžete nahradit ovocným čajem, nebo ředěnou ovocnou nebo zeleninovou šťávou, ale pozor na překyselení žaludku. Také opatrně s bylinkovými čaji. Jeden denně úplně stačí.
Tělesná aktivita
Aerobní aktivita – běh, tanec, aerobic, zumba apod., trvající minimálně jednu hodinu.
Odpočinek
Spěte tak dlouho, jak potřebujete.
Medium varianta
AEROBNÍ DEN
Snídaně
1 celozrnný rohlík
150g sýra Cottage
1 vejce
1 jogurtový nápoj bílý nebo sklenice mléka
čaj s mlékem nebo bílá káva, dnes si jej oslaďte medem nebo cukrem, pokud máte chuť, může být i ovocný čaj nebo černá káva, max. 60g mléka, polotučného
Přesnídávka
1 mandarinka
Oběd
Dnes si uvaříme musaku z lilku, bude nám to trvat asi hodinu, pokud si cizrnu uvaříme předem, zkrátíme dobu přípravy cca na 45 minut. Můžeme také použít cizrnu z konzervy. Mezitím si stihneme také připravit pomazánku k večeři. Potřebujeme 1 malý lilek nebo půlku většího, 1 rajče, mleté maso, cizrnu, kousek cibule, stroužek česneku, 50g tvrdého sýra, vajíčko, trochu mléka, sůl, koření, olivový olej.
Ze všeho nejdřív uvaříme cizrnu doměkka. Z namočené cizrny slijeme vodu, zalijeme čistou vodou a uvaříme. Musíme mít v hrnci dostatek vody, aby luštěnina byla právě ponořená. V tlakovém hrnci to bude cca za 8 – 10 minut, v obyčejném hrnci asi půl hodiny. Omytý lilek nakrájíme na plátky, z obou stran osolíme a necháme pár minut ležet. Lilek pustí vodu, kterou odsajeme papírovým ubrouskem nebo papírovou utěrkou. Rozpálíme pánev, na malém množství olivového oleje krátce osmahneme plátky lilku a odložíme stranou. Na rozpálenou pánev přidáme 1 lžičku olivového oleje, vložíme kousek nadrobno nakrájené cibule a 1 stroužek česneku, hned nato přidáme mleté maso a zprudka opečeme. Pak ztlumíme, přidáme sůl a indické koření, obsahující zázvor, kurkumu, ev. i chilli, přiklopíme poklicí a chvilku podusíme. Důležité je, aby maso bylo oddělené a ne ve velkých kusech – proto jsme si nechali namlít libové maso. Mezitím vezmeme zapékací misku, jejíž dno vyložíme polovičním množstvím plátků opečeného lilku, na to dáme vrstvu na plátky nakrájeného rajčete, které můžeme lehce osolit, nato vrstvu připraveného masa, uvařenou cizrnu a navrch opět plátky lilku. Nastrouháme sýr, smícháme s vajíčkem a trošku naředíme mlékem, můžeme přidat 1 lžíci zakysané smetany. Touto směsí zalijeme připravený pokrm a dáme zapéct na 20 – 30 minut do vyhřáté trouby. Pokud se nemáme s kým rozdělit, můžeme si část oběda nechat na večeři. O to potom zmenšíme doporučenou večeři.
Než se musaka zapeče, připravíme si pomazánku: Uvaříme jedno vejce natvrdo. Vezmeme nízkotučný tvaroh – asi 150g, přimícháme do něj nadrobno nakrájenou polovinu červené papriky nebo ji můžeme nastrouhat, přisolíme, podle chuti můžeme přidat trochu práškové sladké papriky. Uvařené vejce nadrobno nastrouháme do pomazánky. Pokud je pro vás málo pikantní, přistrouhejte malý kousek cibule. Mezitím se nám zapekla musaka – přeji dobrou chuť!
Svačina
1 müsli tyčinka
Večeře
3 plátky Knäckebrot
150g pomazánky
½ papriky (zbytek od pomazánky)
Nebo můžeme dojíst musaku, případně s ní nahradit část večeře.
Těchto pět jídel rozložte rovnoměrně do celého dne. Pokud vaše pohybová aktivita bude večer, dejte si večeři dříve, nejpozději 2 hodiny před cvičením a prohoďte večeři se svačinou nebo posuňte svačinu tak, aby byla nejméně 2 hodiny před cvičením.
Pitný režim
Za celý den vypijte přibližně 3 litry neslazených tekutin (podle vaší skutečné potřeby, jak jsme psali dříve). Dvě třetiny tohoto množství by měla být čistá voda. Minerálka maximálně jedna třetina množství. Dva litry vypijte nejdéle do osmi hodin po probuzení, takže pokud vstáváte v 6 hodin, dva litry vypijte do 14hod. Černá káva a černý čaj se nepočítají, protože organismus odvodňují. Část vody můžete nahradit ovocným čajem, nebo ředěnou ovocnou nebo zeleninovou šťávou, ale pozor na překyselení žaludku. Také opatrně s bylinkovými čaji. Jeden denně úplně stačí.
Tělesná aktivita
Aerobní aktivita – běh, tanec, aerobic, zumba apod., trvající minimálně jednu hodinu.
Odpočinek
Spěte tak dlouho, jak potřebujete.
Hard varianta
DEN TVAROVÁNÍ POSTAVY
Snídaně
1 celozrnný rohlík
100g sýra Cottage
1 vejce
čaj s mlékem nebo bílá káva, dnes si jej oslaďte medem nebo cukrem, pokud máte chuť, může být i ovocný čaj nebo černá káva, max. 60g mléka, polotučného
Přesnídávka
1 mandarinka
Oběd
Dnes si uvaříme musaku z lilku, bude nám to trvat asi hodinu, pokud si cizrnu uvaříme předem, zkrátíme dobu přípravy cca na 45 minut. Můžeme také použít cizrnu z konzervy. Mezitím si stihneme také připravit pomazánku k večeři. Potřebujeme 1 malý lilek nebo půlku většího, 1 rajče, mleté maso, cizrnu, kousek cibule, stroužek česneku, 50g tvrdého sýra, vajíčko, trochu mléka, sůl, koření, olivový olej.
Ze všeho nejdřív uvaříme cizrnu doměkka. Z namočené cizrny slijeme vodu, zalijeme čistou vodou a uvaříme. Musíme mít v hrnci dostatek vody, aby luštěnina byla právě ponořená. V tlakovém hrnci to bude cca za 8 – 10 minut, v obyčejném hrnci asi půl hodiny. Omytý lilek nakrájíme na plátky, z obou stran osolíme a necháme pár minut ležet. Lilek pustí vodu, kterou odsajeme papírovým ubrouskem nebo papírovou utěrkou. Rozpálíme pánev, na malém množství olivového oleje krátce osmahneme plátky lilku a odložíme stranou. Na rozpálenou pánev přidáme 1 lžičku olivového oleje, vložíme kousek nadrobno nakrájené cibule a 1 stroužek česneku, hned nato přidáme mleté maso a zprudka opečeme. Pak ztlumíme, přidáme sůl a indické koření, obsahující zázvor, kurkumu, ev. i chilli, přiklopíme poklicí a chvilku podusíme. Důležité je, aby maso bylo oddělené a ne ve velkých kusech – proto jsme si nechali namlít libové maso. Mezitím vezmeme zapékací misku, jejíž dno vyložíme polovičním množstvím plátků opečeného lilku, na to dáme vrstvu na plátky nakrájeného rajčete, které můžeme lehce osolit, nato vrstvu připraveného masa, uvařenou cizrnu a navrch opět plátky lilku. Nastrouháme sýr, smícháme s vajíčkem a trošku naředíme mlékem, můžeme přidat 1 lžíci zakysané smetany. Touto směsí zalijeme připravený pokrm a dáme zapéct na 20 – 30 minut do vyhřáté trouby. Pokud se nemáme s kým rozdělit, můžeme si část oběda nechat na večeři. O to potom zmenšíme doporučenou večeři.
Než se musaka zapeče, připravíme si pomazánku: Uvaříme jedno vejce natvrdo. Vezmeme nízkotučný tvaroh – asi 150g, přimícháme do něj nadrobno nakrájenou polovinu červené papriky nebo ji můžeme nastrouhat, přisolíme, podle chuti můžeme přidat trochu práškové sladké papriky. Uvařené vejce nadrobno nastrouháme do pomazánky. Pokud je pro vás málo pikantní, přistrouhejte malý kousek cibule. Mezitím se nám zapekla musaka – přeji dobrou chuť!
Svačina
1 bílý jogurtový nápoj
Večeře
3 plátky Knäckebrot
150g pomazánky
½ papriky (zbytek od pomazánky)
Nebo můžeme dojíst musaku, případně s ní nahradit část večeře.
Těchto pět jídel rozložte rovnoměrně do celého dne. Pokud vaše pohybová aktivita bude večer, dejte si večeři dříve, asi 3 hodiny před cvičením a prohoďte večeři se svačinou nebo posuňte svačinu tak, aby byla přibližně 3 hodiny před cvičením.
Pitný režim
Za celý den vypijte přibližně 3 litry neslazených tekutin (podle vaší skutečné potřeby, jak jsme psali dříve). Dvě třetiny tohoto množství by měla být čistá voda. Minerálka maximálně jedna třetina množství. Dva litry vypijte nejdéle do osmi hodin po probuzení, takže pokud vstáváte v 6 hodin, dva litry vypijte do 14hod. Černá káva a černý čaj se nepočítají, protože organismus odvodňují. Část vody můžete nahradit ovocným čajem, nebo ředěnou ovocnou nebo zeleninovou šťávou, ale pozor na překyselení žaludku. Také opatrně s bylinkovými čaji. Jeden denně úplně stačí.
Tělesná aktivita
Vyberte si cokoli, co se vám líbí, ale musí to být aktivita, která není aerobní, ale tvaruje postavu,
např. kalanetika, pilates, posilovna, powerjóga apod.
Odpočinek
Spěte tak dlouho, jak potřebujete.
Těším se na shledanou zítra
PharmDr. Romana Přikrylová
Komentáře
Poslat nový komentář