Dieta síly pěti elementů
V hubnoucím počínání Číňané mnohem chytřejší než my. Úplně ignorují počítání kilojoulů a při shazování přebytečných kilogramů raději využívají specifickou energii některých potravin. Vyhnou se tak podráždění, selhání a na Západě tolik rozšířeného jojo-efektu. Díky dietě síly pěti elementů mají po celou dobu dostatek vitality a v klidu a pohodě dosáhnou své ideální váhy. Jak na to?
5 základních prvků
Podle čínského pojetí výživy se každá potravina může přiřadit k jednomu z pěti elementů: dřevo, země, kov, voda a oheň. Podle toho, kam která potravina patří, účinky diety buď podporuje nebo brzdí, případně metabolické procesy "ochlazuje" nebo "rozehřívá".
Děje se tak nezávisle na tom, zda je to potravina vařená nebo ze studené kuchyně. Spalování kilojoulů umí nastartovat nejen pořádně horká a hodně kořeněná polévka. Studený salát z "horkých" potravin jako radicchio, nebo červená řepa to zvládnou také.
Na co tedy čekat? Sáhněte po potravinách, které patří podle čínské teorie do skupiny "horkých", "teplých" nebo "neutrálních" - a brzy se budete radovat z ideální hmotnosti.
Požitek namísto utrpení
"Horká" a "teplá" jídla skvěle zlepšují figuru, avšak konzumovat lze pouze tak, aby vás nevyvedla z rovnováhy. Princip volně proudící životní energie podle teorie feng shui platí i v kuchyni řídící se energií pěti elementů: důležitá je rovnováha.
Praxi lze vypozorovat a následně odvodit ze dvou jednoduchých receptech. Jednoduchý jídelníček si podle něj každý může sestavit sám. Vždy se snažte kombinovat teplé a chladné elementy tak, aby byly v rovnováze. Chcete-li shazovat kilogramy nadváhy výrazněji, vsaďte na "teplejší" potraviny. Ale myslete na to, že nic se nemá přehánět.
Jehněčí na grilu
Příprava: Na jednu porci oloupejte 200 g brambor a nakrájejte je na kostky. Opékejte 15 minut v 1 lžičce oleje. Okořeňte podle chuti. Mezitím oloupejte a nakrájejte nadrobno 200 g cukety a půlku papriky. Tři jehněčí kotlety opékejte asi 3 minuty na grilovací pánvi v půl lžičce másla. Podle potřeby dochuťte, přidejte zeleninu a poduste, dokud vše nezměkne. Okořeňte tymiánem, podávejte s pečenými bramborami.
Šťavnatý salát
Příprava: Na jednu porci potřebujete 50 g míchaného listového salátu, 2 hrušky nakrájené na měsíčky (z konzervy) a 25 g plísňového sýra. Na dresink poduste na 1 lžičce olivového oleje 1 lžičku cibulky nasekané najemno. Přidejte 1 lžíci brusinek (zavařených nebo sušených), 3 polévkové lžíce vývaru, a 5 minut povařte. Dochuťte pepřem. Dresinkem přelijte salát, který ještě ozdobte 1 lžičkou sušených brusinek, tymiánem a oříšky nasekanými nahrubo.
Mírně teplé
Pro mírné hubnutí. Máte-li jen malé potíže s postavou, pomohou vám například tyto potraviny: jablka, kiwi, bylinky, obilniny, oříšky, čokoláda, tuňák a krevety. Tyto potraviny zastupují element dřeva, který symbolizuje zelená barva a zastupuje kyselá chuť. Podporují činnost jater a žlučníku.
Spíše chladné
Potraviny, jako jsou mušle, mořské řasy a herinky vás sice osvěží, ale také se z nich lehce přibírá na váze. Patří mezi elementy vody, které znázorňuje modrá, černá a šedá barva, chutnají slaně a ovlivňují ledviny a močový měchýř.
Studené
K elementu kovu patří takové potraviny, jako jsou kořenová zelenina, česnek a rýže. Zabraňují snižování hmotnosti, protože brzdí tok energie. "Kovové"? je nejčastěji bílé, chutná ostře a ovlivňuje plíce a tlusté střevo.
Neutrální
Všechny potraviny z elementu země, jako jsou kukuřice, brambory a paprika, udržují chlad i teplo v rovnováze. Kila po těchto potravinách ani nepřibývají, ani neubývají. "Zemité" se znázorňuje žlutou barvou, chutná sladce nebo neutrálně a působí na slezinu a žaludek.
Horké
Potraviny jako maso, radicchio, červená řepa, káva a červené víno jsou na hubnutí skvělé. Patří k elementu ohně a často mají nahořklé aroma. Oheň se znázorňuje červenou barvou, zastupuje energii a výkon, posiluje srdce a tenké střevo.
Zdroj: www.zdravavyziva.estranky.cz
Komentáře
Poslat nový komentář