Glykemický index potravin aneb dieta trochu efektivněji
Je to jen pár let, co bylo zjištěno, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více, jiné méně. Čím více po jídle stoupne glykemie, tím více se musí vyplavit inzulínu (hormonu, který produkuje slinivka břišní). Čím více inzulínu, tím větší je tendence k ukládání tuku v organismu. Lze tedy říci, že pokud budou dva lidé držet dietu o stejné energetické hodnotě, zhubne více ten, který bude jíst potraviny s převážně nižším glykemickým indexem.
Pokud chcete úspěšně hubnout, nejlépe je začít den s glykemicky vydatnějšími potravinami (třeba cereáliemi), v poledne si dát zdravý oběd, u něhož glykemický index příliš počítat nemusíte. Naopak večer bychom měli dbát na to, aby jídlo obsahovalo co nejmenší glykemický index. Naše tělo tak bude správně nastartováno na spalování tuků přes noc.
Konzumace potravin s nízkým GI je výhodná pro všechny zdravé lidi jako prevence civilizačních chorob. Nejvíce ostražití by měli být obézní, diabetici a lidé, u nichž se vyskytují srdečně cévní choroby v rodinách. Chronicky zvýšená hladina inzulínu v krvi (hyperinzulinémie) je samostatným rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních nemocí.
Při výpočtu hodnoty glykemického indexu se vychází z hodnoty glykemického indexu glukózy, která má hodnotu 100. Index udává schopnost sacharidové potraviny zvýšit hladinu krevního cukru.
Hodnoty se zjišťují experimentálně a zdaleka nejsou k dispozici pro všechny potraviny (množství informací se ale stále rozšiřuje). Čím více se hodnota blíží stovce, tím je pro obézní a diabetiky zákeřnější. Některé potraviny mohou hodnotu 100 i převyšovat.
Tabulka glykemických indexů (GI) potravin
(Referenční hodnotou je glukóza, její GI = 100)
Pivo |
110 |
Glukóza |
100 |
Rýžová mouka |
95 |
Brambory pečené v troubě |
95 |
Smažené hranolky |
95 |
Burizony |
95 |
Bramborová kaše |
90 |
Předvařená rýže |
90 |
Med |
90 |
Vařená mrkev |
85 |
Corn flakes |
85 |
Popcorn (bez cukru) |
85 |
Mouka pšeničná |
85 |
Bageta |
85 |
Chipsy |
80 |
Tykev |
75 |
Meloun vodní |
75 |
Sladké (snídaňové) obilniny |
70 |
Čokoládová tyčinka (typ Mars) |
70 |
Cukr (sacharóza) |
70 |
Brukev |
70 |
Maizena |
70 |
Kukuřice |
70 |
Předvařená neslepitelná rýže |
70 |
Coca cola |
70 |
Nudle, ravioly |
70 |
Celozrnný chléb |
65 |
Brambory vařené ve slupce |
65 |
Krupice (mletá) |
65 |
Klasická zavařenina |
65 |
Medový meloun |
65 |
Banán |
65 |
Pomerančový džus průmyslový |
65 |
Hrozinky |
65 |
Bílá dlouhá rýže |
60 |
Slané sušenky |
55 |
Máslové sušenky |
55 |
Normálně vařené bílé těstoviny |
55 |
Mouka z pohanky |
50 |
Palačinka pohanková |
50 |
Sladké brambory |
50 |
Kiwi |
50 |
Rýže basmati |
50 |
Rýže tmavá natural (hnědá) |
50 |
Sorbet |
50 |
Chléb otrubový |
45 |
Celý bulgur (vařený) |
45 |
Špagety vařené al dente |
45 |
Chléb černý německý |
40 |
Čerstvý hrášek |
40 |
Hroznové víno |
40 |
Šťáva z čerstvého pomeranče |
40 |
Přírodní jablečná šťáva |
40 |
Chléb žitný celozrnný |
40 |
Těstoviny celozrnné |
40 |
Fazole červené |
40 |
Indická kukuřice |
35 |
Planá (indiánská) rýže |
35 |
Merlík chilský (amarant) |
35 |
Kukuřice indiánská původní |
35 |
Qinoa (vařená) |
35 |
Hrách sušený (vařený) |
35 |
Mrkev syrová |
35 |
Jogurt |
35 |
Jogurt light |
35 |
Pomeranč |
35 |
Hruška,fík |
35 |
Meruňky sušené |
35 |
Mléko (polotučné) |
30 |
Broskev |
30 |
Jablko |
30 |
Fazole bílé |
30 |
Fazole zelené |
30 |
Čočka hnědá |
30 |
Cizrna (vařená) |
30 |
Marmeláda ovocná bez cukru |
30 |
Čokoláda hořká 70 % kakaa |
22 |
Čočka zelená |
22 |
Loupaný hrách |
22 |
Třešně |
22 |
Švestka, grapefruit |
22 |
Fruktóza |
20 |
Sója (vařená) |
20 |
Burské oříšky |
20 |
Meruňky čerstvé |
20 |
Ořechy vlašské |
15 |
Cibule |
10 |
Česnek |
10 |
Zelenina kořenová, saláty, houby, rajčata, lilky, paprika, zelí, brokolice apod. |
10 |
Komentáře
Poslat nový komentář