Potřebujete zhubnout? Jak na to, abyste za půl roku nezačínali znovu - část 6
SKLADBA POTRAVIN. Aby naše tělo fungovalo jak si přejeme a vypadalo dle našich představ (nebo se naší představě alespoň trochu přiblížilo), musíme mu dát, co potřebuje a nepřetěžovat ho tím, s čím si nedovede poradit a škodí mu to. Stravování je tedy určitá jednoduchá forma komunikace s vlastním tělem.Velmi důležitý je už samotný způsob přípravy jídel. Je nutné dát přednost vaření ve vodě, v páře a grilování bez použití tuku. Na smažení úplně zapomeňte. Mějme také na paměti, že vitamíny a některé další důležité prvky se tepelnou úpravou nenávratně ničí, takže zeleninu nebo ovoce bychom měli konzumovat vždy v čerstvém syrovém stavu.
Skladba našeho jídla by měla sestávat z 20 procent bílkovin, maximálního množství uhlovodanů a minima tuku. Nesmějí chybět vitamíny (především B a C), jód a vláknina.
Uhlovodany preferujte ty nejlehčí a s největším obsahem vlákniny, při každém jídle je výborné jíst syrovou zeleninu, ta je nejlepším přítelem hubnutí, protože naplní žaludek vodou a vlákninou a dodá značnou dávku vitamínů a minerálních látek (především lze doporučit růžičkovou kapustu, celer, okurku, pórek, špenát, zelí, květák, ředkvičky, rajčata a salát). Mezi nepostradatelné uhlovodany patří také brambory, obiloviny, chléb (tmavý), těstoviny a rýže - ty ovšem konzumujte v menším množství a po 15. hodině je omezte ještě méně nebo dokonce nejezte vůbec.
Dostatečnou dávku vitamínů by nám měly dodat pravidelné dávky ovoce - naší štíhlé linii nejlépe prospěje ananas, veškeré citrusové plody, jablko, jahody a meloun. Pro svůj vyšší obsah cukru raději omezte avokádo, manga, hrozny, hrušky a banány. Ovocem můžeme skvěle ošidit svou chuť na sladké, mějme však na paměti, že vhodné je pro nás pouze syrové. V zavařenině je ovoce konzervováno za použití rafinovaného cukru. V sušeném ovoci sice žádný další cukr přidán není, ovšem ten již přítomný, ovocný, je zde tak maximálně koncentrován a vitamíny jsou zde tak minimalizovány procesem sušení, že vážně nevidím velký rozdíl mezi sušenou švestkou a kouskem čokolády.
Potřeba bílkovin by měla být dostatečně pokryta konzumací ryb (ty jsou velmi prospěšné pro vysoký obsah jódu), drůbeže, telecího masa, libového hovězího masa a nízkotučných mléčných výrobků. Úplně se vzdát bychom se měli vepřového masa a veškerého tučného masa. Zdravé a linii prospívající nejsou ani uzeniny, a to především pro svůj zvýšený obsah soli, která váže vodu.
Pokud chceme svému tělu ulehčit proces trávení, a tím zbavování se škodlivých látek a odplavování odštěpených tuků, pomůže nám rovněž, když se naučíme správně kombinovat potraviny.
Co se porcí jídla týče, pokud dodržujeme výše uvedené zásady, tj. nejíme "zakázané ovoce", resp. tuk a cukr a přidáme k tomu správnou skladbu jídla, není potřeba porce nijak výrazně omezovat. Bývá doporučováno spíše menší množství jídla a jíst alespoň 5x denně. Předpokládá se samozřejmě určitá soudnost, kdy je člověk objektivně schopen posoudit své běžné porce. Pokud dospějete k názoru, že vaše porce nejsou úplně běžné, spíše vyšší, ale "vaše tělo to potřebuje, aby nemělo hlad", zkusme na tělo pár triků. Začněme s onou doporučovanou sklenicí vody čtvrt hodiny před jídlem. Tím se obsah žaludku částečně zaplní a pocit sytosti by se tak měl projevit dříve než obvykle. U jídla zanechte všech ostatních činností, jako např. sledování televize či četby a soustřeďte se pouze na jídlo. Vychutnejte si každé sousto a důkladně jej několikrát rozkousejte, každé sousto řekněme 30x. Jakmile sníte polovinu své porce, na chvíli od jídla odejděte. Třeba běžte opláchnout nádobí. Pak se teprve k jídlu vraťte a dávejte bedlivý pozor, kdy dosáhnete pocitu sytosti. Pak už skutečně nejezte, ani kdyby vám zbývalo poslední sousto. To nemá s hospodárností nic společného, teď je tu řeč o vašem zdraví a štíhlé linii.
Co jíte a jak to jíte má přímou souvislost s vašimi nechtěnými kily navíc. Mějte to na paměti kdykoliv nakupujete potraviny nebo si z nich připravujete jídlo. Jídlo může být váš nepřítel, ale také nejlepší přítel. A je to jen na vás.
Komentáře
Poslat nový komentář