8. 05. 2021

Produkty vhodné pro zdravou výživu

Jaký používat olej, čím zahustit omáčku, proč používat mořské řady a co dát dětem za zdravé bonbóny... tak to je předmětem tohoto článku. V podstatě stačí navštívit dobře vybavený obchod zdravé výživy a prohlédnout si sortiment (a pročíst etikety:-)), případně podebatovat se zkušeným prodavačem. 

Oleje a tuky

Vyplatí se investovat více peněz a používat výhradně oleje za studena lisované. K dennímu použití se mi osvědčil olej slunečnicový a sezamový. Lze samozřejmě občas použít i jiný. Olivový je například vhodný spíše v létě a na saláty.
Co se týče ztužených rostlinných tuků - opět šetření není na místě - k dostání jsou například značky Rapunzel, Provamel ve zdravých výživách. Jak v oblasti kvalitních olejů tak i tuků jsou na českém trhu bohužel k dostání pouze zahraniční značky, což není příliš dobré jak pro český trh tak pro naší peněženku. Ale třeba se časem situace změní.

Sladkosti

Pokud si dopřejete ten luxus a zbavíte své tělo závislosti na rafinovaném cukru, který se bohužel dnes dává do 99% všech cukrovinek, budete si muset dopřát i ten luxus vyrábět si domácí zákusky, koláče a dezerty. Nebo si ve zdravé výživě pečlivě vybírat. Ani tam se totiž tomuto sladidlu často nevyhnete. Takzvaný hnědý cukr nebo surový cukr třtinový není o moc lepší než cukr rafinovaný. Co se týče nabídky ve zdravých výživách, dnes je již možné si skutečně vybrat, nabídka je čím dál širší - od bonbónů, lízátek, žvýkaček, čokolád a sušenek až k různým dortíkům, koláčům a krémům. Cena je samozřejmě vyšší, často se totiž opět jedná o dovážené pochoutky z ciziny, ve kterých se používají suroviny v bio-kvalitě a dražší sladidla, například na bázi sladů. K sladkostem chci ještě dodat takový trik. Chcete-li se zbavit extrémní chuti na sladké, jezte dostatek kvalitních jinů - zeleniny, nebo si udělejte vývar ze sladkých zelenin (dýně, mrkev, petržel, cibule...), dejte ho do termosky a popíjejte po malých doušcích. Je potřeba i omezit pokrmy z druhého pólu tabulky, tzn. omezit extrémní jangy. Především tedy maso, pečené výrobky a též mnohem méně solit. Díky tomu nebudeme přitahování k extrémním jinům.

"Mléko a smetana"

Na dobu přechodnou nebo pouze k občasnému použití lze doporučit mléka sušenávyráběná z obilnin či sóji - sójové, kukuřičné, rýžové, ovesné, kokosové, pohankové atd. na trh je dodává český výrobce, bohužel obsahují i některé chemické látky, takže to zvažte. Kvalitnější - ovšem i dražší - jsou rostlinná mléka tekutá, opět dovoz. Na stejné bázi se dají koupit i pudinkové dezerty. Na trhu jsou dnes k dostání též různérostlinné smetany. Sójové i obilné mléko či smetanu lze vyrábět i doma. Pokud jste závislí na jogurtech, vyzkoušejte jogurt ze sóji se sladidlem na bázi sladů - pro přechod je to vhodná alternativa.

Koření a ochucovadla

Byla by skutečně škoda, připravovat si jídla z výtečných surovin a "zkazit" si je nekvalitním kořením či dochucovadly. Tedy v každém případě si pořiďte kvalitní sójovou omáčku (Shoyu, Tamari) - dovoz z Japonska, tradiční výroba, což znamená bez chemie, včetně glutamanu sodného. Glutaman sodný škrtněte prosím vás ze svého jídelníčku úplně, není ho třeba, pouze škodí. Dá se koupit i skvělý bio bujón(sypký i na bázi masoxu). U veškerého koření vůbec doporučuji volit raději bio kvalitu nebo alespoň vybírat podle složení ty bez chemie.  Dále by vám neměla chybět miso pasta, je to nejen dochucovadlo polévek na bázi bujónu, ale i léčivý prostředek. Co se týče octů, pokud používáte jablečný, stačí opět najít kvalitní verzi. Výborný je umeocet, který vzniká při výrobě umebošek - léčivých švestiček. Umeocet je celkem slaný, ale jeho použití do salátů a k ochucování jídel je pro mě již nenahraditelné. Navíc oba ume produkty jsou opět léčivé zrovna tak, jako výše zmiňované tradiční sójové omáčky či miso pasta. Dnes je k dostání tzv. sojanéza či tofunéza - mnohem chutnější a zdravější náhrada běžné majonézy. V podstatě jí lze vyrobit i doma, zrovna tak jako kvalitní domácí hořčici. I ta ale lze koupit již hotová - dejonská i křemžská. Co kečup? Kupujte 100% rajčatový protlak. V klasickém kečupu moc rajčat není, ale zato o to více chemie a cukru a na něm již přeci nejsme závislí, že? Na závěr ještě jeden tip na zdravou sůl: tradičně se to nazývá gomasio, vyrábí se z pražené mořské soli a sezamu nebo lněného semínka. Dají se s ní ochucovat pokrmy beze strachu, že přesolíte. Pokud vy nebo váš partner milujete pikantní chuť, naučte se používat čerstvý zázvor. Je výborný a léčivý.

Škrob

Zcela nevhodný je škrob bramborový, k zahušťování omáček či výrobě pudinků je mnohem lepší škrob kukuřičný (Maizena) a pokud seženete, tak i pšeničný (Tricena). Ve zdravé výživě je k sehnání i kukuřičný škrob nebělený. Pokud potřebujete posílit a revitalizovat, je dobré používat škroby z kořenů - opět dovoz a opět pouze ve zdravých výživách: arowroot a především škrob z kuzu.

Mořské řasy

Vzhledem k tomu, že většina lidí je díky konzumaci okyselujících a rafinovaných potravin demineralizována a jejich krev není harmonická, mohou pro ně mořské řasy udělat dobrou službu. Minimálně nám mohou sloužit do té doby, dokud nebudeme mít k dispozici téměř celoročně širokou škálu planých rostlin. Krom toho, že "mořské zeleniny" jsou zásadotvorné a obsahují prospěšné minerály a vitamíny, dokážou na sebe vázat těžké kovy a radioaktivní látky - to díky jemné vláknině. Mořská řasa kombu se navíc používá jako přírodní glutaman, díky ní například v polévce vyniknou chutě.

 

 

Publikováno ve spolupráci se serverem www.prirodnivyziva.cz

Komentáře

Poslat nový komentář

CAPTCHA
Tato otázka testuje zda jste člověk a tím zamezuje automatickému odesílání spamu
Image CAPTCHA
Zadejte znaky z obrázku

Novinky do emailu

Chcete, aby Vám nic neuniklo? Zaregistrujte prosím váš email a 1x týdně obdržíte kompletní seznam novinek ze serveru.

Přihlášení