Redukční dieta - zdravě
Redukční dietou snížíte váhu až o 4 kg za měsíc. Snížíte příjem kalorií o 1000 kcal za den a kila půjdou dolů téměř okamžite. Chcete-li hubnout ještě rychleji, váš denní příjem by neměl přesáhnout 1000 Kcal za den. Dieta zvaná redukční slibuje rychlé shazování kilogramů. Při hubnutí a různých dietách jde vždy o snížení kalorického příjmu. Redukční dieta je postavena na snížení kalorického příjmu zhruba o 1000 kcal. Hubnout můžete i rychleji a snížit kalorický příjem ještě více. Ovšem váš kalorický příjem by nikdy neměl být nižší než 1000 kcal denně. Důležité je změnit stravovací návyky, rozdělit si jídlo do celého dne a nepřejídat se.
I při snižování příjmu potravin dbejte na skladbu jídelníčku. Je nutné, aby obsahoval všechny důležité živiny a tělu při hubnutí kromě kalorií nic nechybělo. Může se totiž stát, že při hubnutí nebude vaše tělo procházet očistou, ale utrpením, a bude to poznat i na vaší pokožce.
Redukční dieta = režim, který by se měl stát Vaší přirozenou součástí denního života.
- rozložte stravu do 4 - 6 denních dávek, rovnoměrně rozložíte příjem energie, se kterou si bude organismus v průběhu celého dne pracovat, bude ji průběžně spalovat a tak nevznikne potřeba si energii ukládat do zásob, jako tomu nastává v případě jedení
jednoho jídla denně (myslíme si, že nejíme a tak musíme zákonitě zhubnout – omyl, je tomu přesně naopak, organismus si musí získanou energii uložit na příště, kdy bude nucen hladovět dalších 24 hodin a to vede k tomu, že se tukové polštáře
zvětšují čím dál víc) - dbejte na pestrost a vyváženost stravy – jednostranný jídelníček není nejlepší volbou, jak přistupovat k redukci tělesné hmotnosti
- používejte menší talíře
- jezte pravidelně a v malých dávkách
- na jídlo si udělejte čas
- vždy si přesně odměřte množství jídla
- po jídle vyčkejte i 20 minut, dokud nepocítíte, že jste syti
- hlad zkuste zahnat ovocnou žvýkačkou (samozřejmě bez cukru)
- když už nemůžete být bez sladkých nápojů, volte raději džusy a řeďte je co nejvíce minerálkou
- při hladu pijte velké množství tekutin, Nutné je dodržovat pitný režim v průběhu celého dne. Denně bychom měli vypít 2,5 – 3 l tekutin (v letním období ještě více). Pravidelný pitný režim nám napomáhá odplavovat z organismu zplodiny vzniklé při redukci. Nejvhodnější je pramenitá voda, neslazené minerální vody (maximálně by měly tvořit 1/3 Vašeho denního pitného režimu), ředěné 100 % ovocné džusy, ovocné a zelené čaje.
- redukční dietu doplňte přiměřeným pohybem
- po každém úspěchu (i shozené kilo je úspěch) si kupte něco hezkého na sebe
Skladba jídelníčku při redukční dietě
Při redukční ditě pijte dostatek tekutin a v jídelníčku dbejte na dostatek potravin s vlákninou. Doplňujte i složené sacharidy a bílkoviny.
Strava má být plnohodnotná, pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel.
Co nejíst při redukční dietě
Hlavní zásadou je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky. Omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů - škrob (mouka, mlýnské a pekárenské výrobky - pečivo. Dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice...
Dále se vylučují ze stravy volné tuky a omezují se potraviny, které obsahují tzv. skryté tuky
Vynechejte tučná masa jako je bůček, krkovička, ovar, skopové, husa, kachna, játra. Uzeniny, tučné ryby jako například úhoř nebo ryby v oleji, také nejsou nejlepší variantou.
Mezi nevhodné potraviny patří i mandle, mák, lískové a vlašské ořechy.
Dejte při redukční dietě pozor na větší množství:
- rýže
- celozrnného pečiva
- chleba
- těstovin
- brambor
- polotučného mléka
- podmáslí
- kefíru
- libového masa
Při redukční dietě se zaměřte na přísun ovoce, zeleniny, netučných mléčných výrobků. Z nápojů volte vodu, čaj a občas si můžete dopřát i kávu. Koření a sůl používejte jen v omezeném množství.
|
Vhodné potraviny |
Nevhodné potraviny |
Maso |
libové - hovězí zadní,vepřová kýta, telecí, jehněčí, kuřecí,krůtí maso, králík. ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by měli být zařazeny 1 - 2x týdně, |
tučná masa, vnitřnosti, masové konzervy, paštiky |
Uzeniny |
pouze netučné druhy – libová šunka a drůbeží - |
veškeré trvanlivé a tučné salámy, slanina apod. |
Mléko a mléčné výrobky |
jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný |
plnotučné mléko a mléčné výrobky, šlehačka, smetana a smetanové výrobky |
Vejce |
jen v omezeném množství |
majonézy |
Tuky |
jejich nadměrná konzumace zvyšuje riziko rozvoje cévních komplikací, tuky jsou vysokoenergetické látky - ukládání tuku do zásob! |
máslo, sádlo, škvarky |
Pečivo |
preferujme celozrnné výrobky, pro jejich obsah vlákniny |
bílé pečivo, koláče, buchty a veškeré sladké pečivo |
Cereálie |
výrobky celozrnné a bez přídavku cukru |
slazené müsli, čokoládové müsli, slazené snídaňové cereálie |
Přílohy |
neloupaná rýže, celozrnné těstoviny, brambory (vařené, v páře, ve slupce vařené či pečené) |
hranolky, krokety, knedlíky |
Sacharidové potraviny | mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky |
všechny sacharidové potraviny používáme v omezeném množství |
Luštěniny |
všechny druhy a zařazovat alespoň 1x týdně na jídelníček |
|
Zelenina |
všechny druhy a hlavně v syrovém stavu či ve formě salátů, nakládaná zelenina označená light |
|
Ovoce |
všechny druhy, je však vhodnější preferovat méně sladké druhy (více viz. nevhodné potraviny), light kompoty |
vhodné je méně často zařazovat sladké druhy ovoce (hroznové víno, banány, hrušky a také sušené ovoce), kompoty a džemy slazené cukrem |
Koření | zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme, dodržujeme správné zásady zdravé výživy vhodné je používat naťe |
|
Sladkosti a pochutiny |
ovocné želé, pudink z nízkotučného mléka, tvarohové dezerty, čokoláda s 80% obsahem kakaa, sušenky DIET+, ořechy |
cukr, med, sladká jídla, moučníky a cukrářské výrobky, máslové krémy, smetanové zmrzliny, sušenky, oplatky, mléčné čokolády, sušené ovoce v čokoládě či jogurtové polevě, chipsy, křupky, pražené arašídy |
Nápoje |
pramenité a minerální vody, veškeré neslazené nápoje |
slazené limonády a minerální vody, veškeré slazené nápojea alkohol |
Komentáře
Stručný přehled
Popis vhodných a nevhodných potravin dostačující na základ pro laika při hubnutí, je přínosem.
Poslat nový komentář