Výživové směry a systémy
Je jich hodně a všechny mají své skalní příznivce. Jsou to jednoduše pokusy vnést řád a systém do stravovacích zvyklostí člověka a jako takové jsou předem odsouzeny k nezdaru. Na druhou stranu je možné vzít si z nich něco užitečného.
Některé systémy jsou založeny na kategorizaci určitých typů lidí, pro které je harmoničtější specifický druh potravy. Například ajurvéda, krevní skupiny, makrobiotika. Některé jsou založeny na vynechání konkrétních potravin, ať už je motivace jakákoliv – náboženská, filosofická, etická, zdravotní... Například vegetariánství, veganství, dělená strava, vitariánství, makrobiotika a mnohé další. Jiné se zaměřují na vytvoření určité posloupnosti a vhodné kombinace potravin.Např. strava dle krevních skupin, makrobiotika... A mnohé výživové směry kombinují více přístupů dohromady, případně přidávají další hlediska.
V tabulce uvádím svůj subjektivní popis a hodnocení jednotlivých stravovacích systémů, jejich klady (+) a nevýhody (-). Uvědomuji si, že některé z nich jsou ucelenější životní filosofie, zahrnující více než stravovací doporučení. Je tedy jasné, že můj pohled je ryze subjektivní (!).
Výživový systém |
Jednoduchá definice |
+ |
- |
Racionální výživa |
Člověk je všežravec. Je třeba jíst od všeho trochu. Doporučuje potravinové doplňky. Směr není jasně definován. |
--- |
Nevidím v tom žádný systém či přínos, pouze vědecky zaštítěnou běžnou konzumní a chaotickou stravu :-( |
Dělená strava |
Hlavní princip spočívá v odděleném konzumování potravin s převažujícím obsahem bílkovin (proteinů) a sacharidů (uhlovodanů). To prý způsobuje trávicí potíže a další sekundární nepříznivé efekty. |
Je skutečně potřebné vyvarovat se nevhodných kombinací potravin na talíři. Dr. H. Haye varoval před překyselením organismu a doporučoval konzumovat hodně zásadotvorné zeleniny |
Pokud vím v dělené stravě se používají i prokazatelně nezdravé potraviny (cukr, maso, mléko, bílá mouka atd.) bez omezení, jen se jedí odděleně. Díky tomu jí nepovažuji za příliš přínosnou. |
Strava dle krevních skupin |
Každá „krevní skupina“ snáší lépe určitou stravu a naopak některé potraviny snáší hůře (prý je to dáno historickým vývojem). Podle krevních skupin tedy existují čtyři typy strávníků: A, B, AB, 0. |
Pokus zahrnout do vysvětlení krevních skupin a stravovacích zvyklostí historický vývoj a životní styl jednotlivých období evoluce (sběrači, lovci apod.) |
Jedná se o systém, který skutečně člověka „vybičuje“ k výkonům, ale nedbá dlouhodobě na lidské zdraví. Používají se i prokazatelně nezdravé potraviny. |
Vegetariánství |
Vynechání konzumace jakéhokoliv masa ze stravy. |
Odlehčení potravy, neboť maso skutečně organismus zatěžuje. |
Běžný stravovací systém má svoji logiku a rovnováhu, vynechání pouze jedné komponenty (např. masa a nikoliv zároveň i cukru), může vést k nerovnováze. |
BIO – výživa |
Konzumovat maximum produktů v bio kvalitě, tj. pěstované v ekologickém zemědělství, které je k přírodě mnohem více přátelské než konvenční zemědělství |
Snížení konzumace chemických přísad v potravinách (herbicidy, pesticidy, zbytky antibiotik v mase, aditiva, barviva atd.) |
Bio může být i kokain nebo cigarety(!) |
Veganství |
Strava, která vylučuje veškeré živočišné produkty tedy: maso, mléko a jeho produkty (sýry, jogurty, zmrzlinu…), vajíčka... |
Odlehčení potravy, neboť nadbytek živočišných produktů skutečně organismus zatěžuje. |
Běžný stravovací systém má svoji logiku a rovnováhu, vynechání pouze živočišných produktů, může vést k energetické nerovnováze. |
Vitariánství |
Syrová strava – především rostlinného původu, často zahrnuje konzumaci syrových zeleninových a ovocných šťáv. Většinou snaha (cíl) stravovat se 100% syrovou stravou. |
Dostatek zeleniny a ovoce ve stravě, tzn. i vitamínů, minerálů, enzymů a éterů. |
Často se používají tropické plodiny v mírném pásmu (energetický chaos, ekologické zatížení, chemie) |
Makrobiotika |
Strava založená především na obilí, luštěninách a zelenině z místa (pásma) ve kterém žijete. Doplněk je místní ovoce, ořechy, případně ryby. Vyloučení potravin nepřírodních, rafinovaných či jinak průmyslově upravovaných. |
Bere v potaz vaši osobní situaci (pohlaví, věk, konstituci, kondici, poměr fyzické i psychické zátěže, počasí, roční dobu, biorytmy obecně). |
Stále se jedná o systém, který má své hranice. |
Z tabulky je zřejmé, že si nejvíce cením makrobiotiky. Skutečně z jejích principů vycházím a vás zvu k tomu vytvořit si vlastní osobní zkušenost s harmonizující stravou neboli "druhý referenční bod", který je nezbytný pro jakékoliv smysluplné porovnávání. Neboť, kdo to nezkusí, ten to nezjistí :-).
Publikováno ve spolupráci se serverem www.prirodnivyziva.cz
Komentáře
M. Kushi
„Rh faktor a i krevní skupinu lze stravou změnit“ (M. Kushi) - toto ma veľmi zaujalo a asi nebudem jediný, viete poskytnúť nejaké zdroje a odkazy k tomuto citátu? Vopred veľmi pekne ďakujem. Marek
Poslat nový komentář